Title Image

Vereniging

Heroprichting imkersvereniging Budel / Maarheeze in 1921.
.
De eerste berichten van een bijenhoudersvereniging in Budel zijn teruggevonden uit documenten van de VBBN in 1905. In 1921 heeft plaatselijk pastoor Eerw. Hr. pastoor van Baars de bijenhoudersvereniging Budel / Maarheeze opgericht. Hij was tevens in dat jaar medeoprichter van de bijenhoudersbond van de Noord-Brabantse-Christelijke-Boerenbond. Vele jaren later is de naam Bijenhoudervereniging Budel / Maarheeze gewijzigd in ” Imkervereniging ’t Wilgenroosje Cranendonck “.
.
De verenigingsnaam ’t Wilgenroosje is afgeleid van een zeer goede drachtplant voor de bijen.
.
Chamaenerion angustifolium (L.) Scop.
Teunisbloemfamilie (Onagraceae)
.
Nederlandse namen zijn o.a..
Wilgenroosje,
Slangebloem,
Dondertoren,
Hardijzers
.
Het Wilgenroosje is een historische plant, en lijkt sterk op verwanten uit het geslacht Epilobium of Basterdwederik. Deze bezitten ook allemaal honingrijke, helder roze of rode bloemen en lange vierkleppige vruchten, waaruit honderden lichte, van een haarkroon voorziene zaden vrijkomen. Het zijn aantrekkelijke overblijvende planten, voorkomend op vochtige, zandige standplaatsen. Het Wilgenroosje komt bij ons ook veel op kapvlakten voor. De volksgeneeskunde gebruikt het Wilgenroosje in gorgeldranken en mondspoelingen wegens zijn samentrekkende en reinigende werking. In Scandinavië eet men de jonge spruiten en het merg uit de stengels als groente, gekookt of in salades.
.

Immenhof
Bij gebrek aan een echt clubgebouw is er in 1986 begonnen met de bouw van een bijenhal. Een perceel grond dat aan de rand van het natuurgebied het “Buulder Broek “ ligt werd voor dit doel uitgekozen. Ook is er op dit perceel een mooie drachtplantentuin aangelegd met een grote verscheidenheid aan drachtplanten. De drachtplantentuin kreeg de toepasselijke naam “ De Immenhof ”. De naam “ Imme(n) “ is een oude naam die staat voor bij, bijenvolk.
.
In 1990 is de bijenhal uitgebreid met een ontvangstruimte zodat wij als vereniging beter educatieve activiteiten kunnen organiseren. Voor de realisatie van de ontvangstruimte mochten we het certificaat “Kern met Pit” in ontvangst nemen.
.
In 1996 is er een grote paddenpoel voor de bijenhal gerealiseerd. Deze paddenpoel dient een tweetal doelen. Het ter beschikking stellen van het broodnodige water aan de bijen en het creëren van een natuurlijke afscheiding tussen de bijenkasten en het bezoekende publiek.
.
Vervolgens hebben we in 1997een insectenmuur gebouwd zodat solitaire bijen en wespen een goed onderkomen kunnen vinden in onze drachtplantentuin. Met dit project hebben we nogmaals het certificaat “Kern met Pit” toegewezen gekregen.
.

Leden
Momenteel telt onze vereniging een vijftig tal leden. Waarvan een 35 tal imkers en een 15 tal “vrienden van de Immenhof”. Deze laatst genoemde groep onderhouden iedere woensdag morgen op vrijwillige basis de drachtplanten tuin.
.
Mensen die interesse hebben om onze vrienden van de Immenhof een handje te komen helpen zijn van harte welkom. Een ding: is zeker het is gezellig.