De insectenmuur
In 1997 heeft imkervereniging ‘t Wilgenroosje de insectenmuur gebouwd. De muur is uit oude materialen opgetrokken, en ruw afgewerkt. Zo zijn er heel veel gaatjes in de voegen van het metselwerk gemaakt. Deze gaatjes doen dienst als nestgang voor solitaire bijen en wespensoorten.
.
Solitaire bijen en wespen zijn insecten die alleen leven en dus geen kolonie vormen zoals de welbekende honingbijen, hommels en wespen. Deze laatste soort wordt door veel mensen als lastig ervaren, maar zijn overigens bijzonder nuttige insecten.
.
Onder de pannen zijn zogenaamde stropopen geplaatst. Deze stropoppen deden vroeger dienst om de daken tochtvrij te houden, maar hier hebben ze een ander doel. De strosprieten zijn ook hol van binnen en kunnen daardoor ook in nestgelegenheid voorzien.
.
We hebben een kijkkastje gemonteerd in de muur, zodat de bezoeker een idee krijgt hoe een nestgang er van binnen uitziet. Solitaire bijen voeden zich met stuifmeel en nectar, dat ze van bloemen halen. Solitaire wespen daarin tegen voeden zich met dierlijk voedsel, bijvoorbeeld vliegen of spinnen. In een nestgang van een solitaire wesp kom je dus kadavertjes van insecten tegen en geen stuifmeel zoals bij solitaire bijen.
.
De poppen of cocons zullen de hele winter in de nestgang blijven zitten en pas in het voorjaar als de warme lentezon de nestgang verwarmt, worden de bijen geboren, waarna ze de nestgang zullen verlaten. Het laatst gelegde eitje waaruit zich een bij of wesp heeft ontwikkeld, zit vooraan in de nestgang en zal er dus als eerste uit moeten.
.
De bijen of wespen achter in de nestgang zullen dus geduldig af moeten wachten tot alle voor hen liggende bijen / wespen zijn uitgelopen. Als de eerste bij / wesp, door omstandigheden geen kans ziet om zich te bevrijden, zullen alle achter hem liggende bijen / wespen ook niet naar buiten kunnen en zijn daardoor te dode opgeschreven.
.
Tip!!!!!
Pak thuis eens een houtblok, boor er gaatjes in van 4 tot 8 millimeter doorsnede en hang die vroeg in het voorjaar op een zonnig plekje in Uw tuin. U helpt zo ook mee om deze diertjes een nestgelegenheid te geven. Succes verzekert en deze insecten steken niet.